Wednesday, November 2, 2011

international parcel

Hello everyone! i'm waiting for my next parcel from US..hari2 tunggu..whoaaa excited! tadi track my parcel kat usps.com, masih lagi station kat Chicago..my dear friend is at Wichita, Kansas..my previous parcel took about 9 days to arrive at my office :) oh by the way, saya tak pernah shopping secara online before this..1st time online shopping, terus international level! :p can u guess what i bought? :D to the person i love most, thank you so much husband! <3

Monday, September 5, 2011

Perginya Ramadhan

Alhamdulillah syukur kepada Allah, selesai kita menunaikan ibadah puasa, berzakat & terawih tahun ini..bagi diri saya, rasa sedih bila Ramadhan dah berlalu..terasa amal ibadat sepanjang bulan mulia tak seberapa..sama2 la kita berdoa agar dapat dipertemukan dgn Ramadhan lg pd tahun depan..InsyaAllah..

Antara perkara yang saya rindu di bulan Ramadhan:
1. Bertadarus
2. Solat terawih
3. Sahur (bersemangat tiap2 hari masak utk sahur, cuma dah dekat penghujung tu sahur cereal je)
4. Balik kerja bersama2 husband setiap hari (kalo hari2 lain, mmg tak dpt la balik sama)
5. Berbuka puasa dgn husband (selalunya akan dinner sorang2, kalo nak dinner sama terpaksa dinner lewat malam)
6. Lebih masa bersama husband, bukanlah workload husband tak banyak tp tolerable..

Indahnya Ramadhan, lebih masa bersama husband..dan Ramadhan tahun ini juga kami kurang membazir..hari2 beli makanan di bazar dan berbuka di rumah kecuali majlis berbuka bersama kawan2 di luar..makanan berbuka pun kami hanya beli 2 bungkus nasi je..takde nak beli kuih muih yg mana mmg tak akan habis atau mungkin tak dijamah..utk sahur, saya masak sendiri..kalo malas atau terbangun lambat, mcd la jawabnya..

Tahun ni juga kami beraya di kampung saya di Kota Bharu..first time meraikan 1 Syawal di kampung saya since kawen..raya tahun ni juga saya dapat hadiah dari husband n mak mertua..terima kasih yang tak ternilai..Alhamdulillah, saya bahagia menyambut Ramadhan & Syawal tahun ini..Ya Allah, berikanlah peluang untuk bertemu dengan Ramadhan lg..Amin..

Selamat Hari Raya buat anda semua, mohon maaf zahir & batin..

Monday, July 18, 2011

happy retirement Abah~


no more nama Abah appear in the JKR website lepas ni so sy paste kat sini siap2 for memory




Abah dengan rasminya telah tamat service dengan perkhidmatan awam (JKR) pada 24 Jun 2011..saya rasa sedih Abah dah tinggalkan JKR, apatah lagi Abah yg dah berkhidmat lebih 30 tahun hanya di JKR..after this, dah takde cerita2 atau isu2 pasal JKR dari Abah..hari tu masa balik JB, Abah ada cakap, dia cuma berpencen dari JKR tapi bukan berpencen dari kerja..ye, Abah akan tetap terus bekerja (i know him mmg tak bole duduk diam kat rumah)..insyaAllah, Abah akan buka kopitiam at our hometown atau mungkin buat part time QS service..semoga Abah berjaya dan sentiasa dirahmati Allah dalam segala usaha Abah selepas ini..



Terima kasih Abah sebab belanja kitorang semua kat Universal Studio Singapore last 2 weeks..Mama cakap bersekali sempena their 33rd anniversary sehari sebelum tu..hehe..hari ni my family akan bertolak balik ke Kota Bharu for good..i am so sad..goodbye JB!

Tuesday, June 28, 2011

Clarins

Today sy buat facial treatment kat Clarins Sogo after work..saje nak try Clarins best ke tak..dapat harga murah sebab pakai Sogo birthday voucher so only need to pay RM74 for 60mins facial treatment..normal price is RM228..sy buat The Detox & Shine Stopper, sesuai dengan oily skin..to me, overall was ok untuk harga RM74 hehe..tapi kalau normal price tak ok sebab treatment die sgt simple, takde pakai any machine pun and no extraction..i will go for Aster Spring/Dermalogica RM268 (2 hours), tambah RM40 bole dapat better service..ape pun, sy macam interested untuk try Clarins skincare products; Truly Matte range..macam best n harga pun quite ok! lambatnya nak tunggu husband's payday, belanja starter kit please..hehe

Clarins Skin Spa, Sogo:
1. Treatment room agak besar, tapi bed tak best (baring flat je takde pillow utk rehatkan kaki)
2. Room interior tak menarik..takde aromatheraphy smell, so tak relax sgt
3. Treatment 100% by therapist's hand, no machines, no extraction
4. No changing room, tukar pakaian kat dalam treatment room tu jugak..personal locker is provided
5. Ada face & body massage tapi massage oil tak best
6. Tak sure ada toilet ke tak..haha

Aster Spring, Wangsa Maju:
1. Treatment room just nice utk sorang customer, bed sgt best and selesa..
2. Room; very relaxing n calming (always fall asleep sepanjang treatment esp. selepas dipakaikan mask), separate changing room is available
3. Using machines..mula2 baring, muka akan diletakkan di bawah steamer dari remove make-up/cleaning sehingga habis exfoliation..senang utk extraction process nnt..selepas remove mask pun ada machine yg keluar air utk bersihkan face pastu pakai lg machine like a roller untuk balancing the face
4. Massage service terbaik, mmg sgt relax..sampai ke lengan n jemari diurut..best! aroma massage oil sgt best tapi mahal (jumpe massage oil yg hampir bau sama, Body Shop Lavender oil :)
5. Toilet cantik, grey colour..sgt bersih n selesa

sy tak pasti Aster Spring service (facial & facilities) sama atau tidak dengan Dermalogica or Leonard Drake..tapi, all three using Dermalogica products..unfair utk sy cakap Clarins tak best, maybe kat Sogo kot..tempat pun biasa2 je..maybe next time kena try kat Clarins KLCC to compare..

Wednesday, June 22, 2011

Pap smear

An experience to share today! Lunch td sy buat pap smear test yg tak dirancang pun..mula2 feel confident, tp bila dah masuk bilik n baring dgn position mcm nk deliver baby terus nervous! Ya Allah..sgt takut n terbayang nurse toreh ambil tissue sample..sekejap je dah siap, bukan sakit sgt pun..takut je lebih..camne nak deliver nnt? haha :p fyi, married woman kena buat pap smear once a year, as precaution utk detect cervical cancer n any infection..

Tuesday, May 31, 2011

Radley



on my birthday month! u made my day :D


Alhamdulillah~

Thursday, April 7, 2011

macaroons


currently, macaroon is my fav teatime treat..saya lagi suka pavlova but hardly to get; not reachable for me..i usually get macaroons at Babycakes, G Tower after work..senang, on the way back from work, singgah ampang park station..so far, saya dah cuba macaroons from 2 different bakers; satu lg from Harrods..tak sedap compared to Babycakes's pastu filling dia melting tak tentu pasal :p Babycakes punya tahan lama, sampai one week pon ok lagi kalau simpan at room temperature..dah lama discover kedai yang lain pulak, Nathalie's @ Solaris Dutamas tapi belum ada chances untuk pegi..


last week, masa on the phone dengan Mama, dia cerita my cousin nak masuk baking class sementara tunggu offer masuk university..i asked Mama whether she wanted to learn baking cupcakes? Mama jawab, 'Eh, sekarang ni tak main la cupcakes..macaroons pulak'..haha..it's good that my mom knows macaroons :) since kat JB susah nak cari, i bought a box of macaroons for them (of course Adik is included)..actually, Mama dah plan nak pegi class buat macaroons tu tapi cikgu Nomie dah tak mengajar lagi kat JB..dengan cikgu tu la Mama belajar buat kek lapis sarawak :) tetiba macam berminat pulak nak pegi class dia..anyone interested? here it is; Nomie's Cakes by Piqa Bakery


p.s: will drop by Babycakes after work today but don't worry they are not for me ;)